Olika sorters träning

Du har säkert hör otaliga gånger att träning är”bra för dig”. Men visste du att det faktiskt kan hjälpa dig att må bra också? Att praktisera rätt träning kan öka dina energinivåer och hjälpa till att förbättra ditt humör.

Belöningar och förmåner med ett hälsosamt liv redan som ung

Experter rekommenderar att tonåringar får 60 minuter eller mer av måttlig till kraftig fysisk aktivitet varje dag. Här är några av anledningarna:

  • Motion leder till fördelar för varje del av kroppen, inklusive sinnet. Träning gör så att kroppen skapar kemikalier som kan hjälpa en person att må bra. Träning kan hjälpa människor att sova bättre. Det kan också hjälpa vissa personer som har mild depression och låg självkänsla att känna sig bättre. Dessutom kan träning ge människor en verklig känsla av prestation och stolthet när de har uppnått ett visst mål – som att slå en gammal tid i 100 meter streck.
  • Träning kan hjälpa dig att se bättre ut. Människor som tränar bränner mer kalorier och ser mer tonade ut än de som inte gör det. Faktum är att träning kan bidra till att hålla din kropp inom en hälsosam vikt.
  • Träning hjälper människor att gå ner i vikt och sänker risken för vissa sjukdomar. Regelbunden träning minskar en persons risk att utveckla vissa sjukdomar, inklusive fetma, typ 2-diabetes och högt blodtryck.
  • Träning kan hjälpa en person att åldras på ett bra sätt. Det här kanske inte verkar viktigt nu, men din kropp kommer tacka dig senare. Till exempel kan osteoporos (en försvagning av benen) vara ett problem när människor blir äldre. Viktbärande övningar – som att hoppa, springa eller springa – kan hjälpa till att hålla benen starka.

Aerobisk träning

Liksom andra muskler, kräver hjärtat en bra träning. Aerobisk träning är den typ av övning som får hjärtat att pumpa och får dig att andas hårdare. När du ger ditt hjärta och lungor den här typen av träning regelbundet blir de starkare och bättre på att få syre (i form av syrgas bärande blodkroppar) till alla delar av kroppen.

Om du spelar lagsporter får du förmodligen minst 60 minuter eller mer av måttlig till kraftfull aktivitet på träningsdagarna. Exempel på lagsporter som ger dig en bra aerobisk träning är basket, fotboll, lacrosse, hockey och rodd. Men om du inte deltar i lagsporter så behöver du oroa inte dig – det finns många sätt att få aerobisk träning. Dessa inkluderar cykling, springning, simning, dans, skridskoåkning, tennis, längdskidåkning, vandring med mera.

Styrketräning

Hjärtat är inte den enda muskeln som drar nytta av regelbunden träning. De andra musklerna i din kropp tycker också om motion. När du använder dina muskler blir de starkare. Starka muskler är också ett plus eftersom de stödjer dina leder och hjälper till att förebygga skador. Muskeln använder också mer energi än fett, så att bygga dina muskler hjälper dig att bränna mer kalorier och upprätthålla en hälsosam vikt. Du behöver inte lyfta vikter för att göra dina muskler och ben starkare. Prova rodd eller längdskidåkning. Pull-ups och push-ups, de klassiska gamla gymnastik-övningarna, är också bra för att bygga muskler.

Lämna en kommentar