Hur många kalorier är det i apelsinjuice?

Apelsinjuice är en populär dryck som konsumeras över hela världen. Den friska smaken och det höga näringsinnehållet gör att många väljer att inkludera den i sin dagliga kost. Men hur många kalorier innehåller egentligen ett glas apelsinjuice? I denna artikel kommer vi att undersöka detta i detalj, och titta på olika faktorer som kan påverka kaloriinnehållet.

Vad påverkar kaloriinnehållet i apelsinjuice

Kaloriinnehållet i apelsinjuice kan variera beroende på flera faktorer. Den mest uppenbara faktorn är naturligtvis mängden juice du dricker. En mindre mängd kommer att innehålla färre kalorier än en större mängd. Men det finns även andra faktorer som kan spela en roll.

Ett av dessa är typen av apelsinjuice. Färskpressad apelsinjuice kan innehålla något fler kalorier jämfört med pastöriserad juice som finns på butikshyllorna, eftersom den oftast innehåller mer naturligt socker. Tillsatser och socker som ibland läggs till kommersiellt producerad juice kan också påverka antalet kalorier.

Kaloriinnehåll i olika sorter av apelsinjuice

Generellt sett innehåller ett glas apelsinjuice (cirka 240 ml) omkring 110 kalorier. Denna siffra kan dock variera beroende på vilken typ av apelsinjuice du dricker:

 • Färskpressad apelsinjuice: Cirka 120 kalorier per 240 ml
 • Pastöriserad apelsinjuice med tillsatt socker: Kan innehålla upp till 150 kalorier per 240 ml
 • Apelsinjuice utan tillsatt socker: Cirka 110 kalorier per 240 ml

Som ni ser varierar kaloriinnehållet ganska mycket beroende på typen av juice. Därför är det viktigt att läsa näringsdeklarationen om du köper juice i butik, för att få en uppfattning om hur många kalorier du faktiskt konsumerar.

Näringsvärde och hälsofördelar

Kalorier är bara en del av historien när man tittar på apelsinjuice som en del av kosten. Apelsinjuice är också känd för sitt höga innehåll av vitamin C, vilket är viktigt för immunsystemets funktion. Ett glas apelsinjuice kan ge nästan hela ditt dagliga behov av detta viktiga vitamin.

Förutom vitamin C innehåller apelsinjuice andra viktiga näringsämnen som kalium, folsyra och antioxidanter. Kalium hjälper till att reglera blodtrycket, medan folsyra är avgörande för cellreparation och tillväxt.

Recept på apelsinjuice

Om du vill ha full kontroll över kaloriinnehållet och näringsämnena i din apelsinjuice, kan du enkelt göra den själv hemma. Här är ett enkelt recept:

 • 4-5 stora apelsiner
 • 1 tesked honung (valfritt)

Instruktioner:

 • Tvätta apelsinerna noggrant och skala dem.
 • Lägg apelsinklyftorna i en mixer eller juicepress.
 • Mixa tills du får en slät konsistens.
 • Sila juicen för att ta bort eventuella rester, beroende på din preferens.
 • Tillsätt honung om du vill ha en sötare juice.
 • Servera juicen kall och njut!

Som du kan se är det inte bara viktigt att veta hur många kalorier det finns i apelsinjuice, men också att förstå vilka andra näringsämnen du får i dig. Oavsett om du köper juice i butik eller gör din egen hemma, är apelsinjuice ett näringsrikt val som kan erbjuda många hälsofördelar.

Lämna en kommentar