Hur vet man vad som är rätt träning?

Vad är rätt för mig?

En av de största anledningarna till att människor låter bli att gå på ett träningspass är bristande intresse. Om du inte gillar träningsformen så är det svårt att hålla igång regelbundet och verkligen vilja delta. Den goda nyheten är att det finns massor av olika sporter och aktiviteter som man kan testa på för att försöka finna det som inspirerar dig.

Hur mycket kontakt med andra vill man ha?

När du väljer vilken sorts träning som passar för dig så kan det hjälpa dig att överväga den sorts sociala närhet som du vill ha under träning. Till exempel, gillar du att träna ensam och på egen hand? Om så är fallet kan solo-sporter såsom löpning, cykling eller snowboard vara rätt alternativ för dig. Eller föredrar man snarare den delade motivationen och att ha en följeslagare eller kanske helt enkelt vara en del av ett lag? Skollag, ligor, klubblag med mera är bra alternativ för att genomföra träning tillsammans med andra.

Praktiska detaljer som man bör fundera på

Du behöver också tänka igenom praktiska överväganden, till exempel om din valda aktivitet är överkomlig och tillgänglig för dig. (Aktiviteter som ridning kan vara svårare för människor som bor i städer, till exempel.) Du bör också tänka på hur mycket tid du har för träningen, då vissa aktiviteter kräver mycket mer tid än andra.

Viktigt att tänka på hälsan

Det är en bra idé att prata med någon som förstår den sorts träning som du vill utföra. Det kan exempelvis vara en tränare eller fitness expert på ett gym. Han eller hon kan utforma en träningsrutin så att man kan komma igång med ett träningsprogram som passar dig och din träningsnivå. Läkarna vet att de flesta människor drar nytta av regelbunden motion, även de med funktionshinder eller medicinska problem som astma. Om du har ett hälsoproblem eller annan oro (som att vara överviktig), så är det bra att alltid tala med en läkare innan man börjar träna regelbundet.

Med tanke på de fördelar som man får med hjärtat, musklerna, lederna och sinnet, så är det lätt att se varför motion är en klok tanke. Och det som är så bra med träning är att det aldrig är för sent att börja. Även små saker kan räknas som motion när man väl börjar – som att ta en kort cykeltur, gå ut med hunden eller klippa gräset.

Sätt igång nu – resultaten kommer vara tydliga!

Motion och fysisk aktivitet är ett utmärkt sätt att må bättre, förbättra hälsa och ha kul. Sikta på minst 150 minuter per vecka med måttlig intensitet, eller 75 minuter per vecka med kraftfull träning. Försök att delta i en kombination av kraftfulla och måttliga aerobiska övningar, som att springa, gå eller simma. Kör styrketräning minst två gånger per vecka genom att lyfta fria vikter, använda olika maskiner eller göra övningar som är baserade på kroppsvikt. Sprid ut dina aktiviteter under hela veckan. Om du vill gå ner i vikt eller uppfylla specifika fitnessmål kan du behöva öka din träningsinsats.

Lämna en kommentar